За година печалбата на банковата система се увеличава с с 1.3 млрд.

...
За година печалбата на банковата система се увеличава с с 1.3 млрд.
Коментари Харесай

Печалбата на банките се повиши с над 1.3 милиарда лева за година - какво общо имат ниските лихви

За година печалбата на банковата система се усилва с с 1.3 милиарда лева (64.4%) и достига  3.4 милиарда лв.. Това демонстрират последните данни на банковата система на Българската национална банка (БНБ) към 31 декември 2023 година. 

За миналата година банките са осъществили 4.8 милиарда лева чист лихвен приход, който е с 1.6 милиарда лева (50.2%) по-висок от регистрирания за 2022 година. Разходите за амортизация на финансови активи, които не се регистрират по обективна стойност в облагата или загубата, към 31 декември 2023 година възлизат на 411 млн. лева (при 586 млн. лева към 31 декември 2022 г.).

" Печалбата на банковата система е солидна, с главен принос от чистия лихвен приход. Същевременно делът на необслужваните експозиции продължи да понижава до исторически най-ниски равнища във всички съществени сегменти на кредитния портфейл ", по този начин разяснява неотдавна финансовите резултати на банките у нас гуверньорът Димитър Радев. Според думите му значителните растежи на облагите на банките през 2023 година се дължат в немалка степен на еднократни резултати, в това число от забавянето на преместването на по-високите лихви по заемите върху лихвите по депозитите.
 Банките в България удържат постоянни лихви по ипотечните заеми
Банките в България удържат постоянни лихви по ипотечните заеми

Има индикации за ранен стадий на балонизация на жилищния пазар в София

Според статистиката през четвъртото тримесечие на 2023 година активите на банковата система нарастват със 7 милиарда лева (4.2%) и в края на декември възлизат на 172.1 милиарда лв.. 

Собственият капитал в салдото на банковата система в края на четвъртото тримесечие на 2023 година възлиза на 20 милиарда лева, с 687 млн. лева (3.6%) повече по отношение на края на септември.

Важно е да отбележим, че за повишаването на личния капитал през интервала способства покачването на облагата и на насъбрания различен изчерпателен приход.
 Българинът тегли до 180 хиляди лева заем за жилище: Българска народна банка е подготвена да
Българинът тегли до 180 хиляди лева заем за жилище: Българска народна банка е подготвена да " охлади " ипотечното кредитиране

За какъв брой години се изплаща парцел?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР